[Afbeelding bedrijfslogo]

Start Omhoog Links Zoeken

Erwin Postmus
Erwin Postmus Dig Zweedijk Jans Kuik

 

Foto's
Raceverslagen

Na jarenlange ervaring in de motorcross en supermotard heeft Erwin Postmus een pauze ingelast om zijn studie bedrijfseconomie af te ronden. Na enkele jaren te hebben gewerkt, had hij besloten zich weer in de motorsport te storten.

In april 2002 kwam Erwin in de gelegenheid om met hulp van zijn vader Jan Postmus alles in orde te maken en zondag 12 mei 2002 in Eemshaven in de 250cc klasse aan de start te staan van zijn eerste race. Hier finishte hij als 22e. De laatste race, verreden op het circuit van Spa Francorchamps in België, heeft hij zijn eerste (4) punten behaald.

Veel progressie in 2003

In dit tweede racejaar heeft Erwin veel progressie geboekt. Tijdens de eerste race van dat seizoen op het TT-circuit in Assen is Erwin als 19e gefinisht en de eerste punten wist hij op het circuit in Eemshaven te behalen.

Tijdens de internationale races op het circuit van Chimay in België wist Erwin een vierde plaats te bemachtigen. Dat seizoen mocht Erwin ook deelnemen aan het EK op het TT-circuit in Assen. Voor hem een grote mijlpaal. Hij wist de race in de regen uit te rijden en op een 29e plaats te eindigen. Hij pakte diverse keren punten, waaronder 1 punt tijdens de Rizla Racing Day, 6 punten tijdens de laatste race op het TT-circuit en 5 punten tijdens het ONK in Spa Francorchamps. Voor het Belgisch Kampioenschap telden zowel de race in Chimay als in Spa Francorchamps mee. Dit jaar werd afgesloten met een 15e plaats in de totaalstand van het Nederlands Kampioenschap. In de totaalstand van het Belgisch Kampioenschap 2003 stond hij 8e.

Seizoen 2004

In het eindklassement voor het Open Nederlands Kampioenschap prijkt Erwin zijn naam op een mooie negende positie. Niet slecht voor de grijs wordende TEAMbike-coureur.

Zijn dank gaat dan ook uit naar Jan, Aukje, Sylvia en Niels die het hele jaar belangrijke spillen zijn geweest van TEAMbike. Daarnaast hebben Com4 Service en Champion een enorme bijdrage geleverd in het realiseren van deze negende plaats in het ONK, de zevende plaats in het Belgisch Kampioenschap en de 22e en 16e plaats tijdens de races voor het Europees Kampioenschap in respectievelijk Assen en Anderstorp, Zweden.

 

Seizoen 2005

De beoogde doelstellingen voor dit seizoen zijn behaald; een nette 8e positie in de eindstand van het ONK en ook dit jaar veel plezier beleefd aan het racen. Een van de hoogtepunten was het behalen van 4 punten in het EK in Braga, Portugal. Tot teleurstelling van het team waren de twee geplande races op het circuit van Spa Francorchamps van de ONK-agenda geschrapt. Spa Francorchamps is een van de favoriete circuits van Erwin. Maar daarentegen heeft hij op drie, voor hem, nieuwe circuits mogen rijden. In mei heeft Erwin deelgenomen aan het EK in Vallelunga, Italië. Die race viel hij met een 17e plek net buiten de EK-punten. Ook mocht Erwin in 2005 weer deelnemen aan de Dutch TT/EK 250cc. Deze race werd ook afgesloten met een 17e plek en dus weer geen punten, maar hij kreeg een herkansing in oktober.

Na diefstal van de Mercedes Vito van het team werd door autobedrijf Prins uit Gieten een Volkswagen Transporter beschikbaar gesteld, waardoor het team toch kon afreizen naar Portugal en Spanje om deel te nemen aan nog twee EK's. In Braga dus de felbegeerde EK-punten behaald met een 12e plaats, maar in Cartagena had Erwin problemen met de voorvering en ging in de tweede tijdtraining onderuit. Na een slechte start en een aantal rondes pushen, belandde hij weer in de grindbak, maar is de race toch vervolgd. Met een achterstand op de rest van het deelnemersveld wist hij als achttiende over de finishstreep te komen.

 

Seizoen 2006

Dit seizoen  werd er ook gereden op het circuit van Oschersleben in Duitsland, waar Erwin een vierde plek wist te bemachtigen. Zijn beste resultaat van dit seizoen.

Tijdens de tweede race,  die op diezelfde dag werd verreden, kwam hij ten val, maar wist zich vanaf een 20e plek door het deelnemersveld te worstelen en evengoed als zevende over de finish te komen.

 

Hoogtepunt van het seizoen was net als voorgaande jaren uiteraard de Dutch TT/EK 250. Na een zeer goede start ging Erwin de eerste bocht in op de tiende plek, maar helaas verloor hij enkele plekken op het lange rechte stuk. Vervolgens ging er een rijder in 'De Bult' onderuit, waardoor Erwin in een te hoge versnelling die bocht doorkwam en hierdoor wederom wat plekken moest inleveren. Een mooie race gereden en deze met een zeventiende positie afgesloten.

 

Helaas heeft Erwin een race op het TT Circuit in Assen moeten missen. De eerste race die eind maart gepland stond, moest worden verplaatst, omdat de aanpassingen in het circuit door weersomstandigheden nog niet waren afgerond voor deze eerste race van het seizoen. Deze race werd verplaatst naar 9 juli, echter viel deze in een reeds besproken vakantie van Erwin.

Ook had het team de keuze gemaakt in 2006 ook niet op de stratencircuits te rijden.

 

Voor de race op het circuit van Spa Francorchamps de nieuwe kuip gemonteerd.

Helaas werd de eerste race aldaar afgesloten met een highsider. Snel de motor gerepareerd voor de tweede race. Echter moest deze tweede race worden gereden met de standaard uitlaten, omdat de andere, titanium, uitlaten beschadigd waren. Erwin lag veertiende toen er  in de tweede race met de rode vlag werd gezwaaid. De tiende plaats was het eindresultaat, waarmee een raar weekend toch nog prettig werd afgesloten.
 

De laatste twee races op het TT Circuit  werden beide afgesloten met een achtste positie. Overall gezien een mooi racejaar met een zeer goede positie in de eindstand voor het open Nederlands Kampioenschap.

 

 

Kalender/uitslagen 2006:

Datum

Plaats

 

Uitslag

16-04-'06 Nurburgring (D) ONK wegrace 7
16-04-'06 Nurburgring (D) ONK wegrace 10
21-05-'06 Hengelo ONK Hengelo -
25-05-'06 Eemshaven Wegraces -
28-05-'06 Eemshaven Wegraces -
05-06-'06 Oss ONK Oss -
18-06-'06 Oschersleben ONK Oschersleben 4
18-06-0-'06 Oschersleben ONK Oschersleben 7
24-06-'06 Assen TT 17
09-07-'06 Assen ONK Lenteraces -
06-08-'06 Assen ONK Speedtrophy 7
19-08-'06 Francorchamps (B) ONK/BK 0
20-08-'06 Francorchamps (B) ONK/BK 10
31-08-'06 Assen Int. wegrace bij SBK 8
24-09-'06 Assen ONK Race of the Champions 8

* met een - aangegeven zijn niet gereden races

 

Seizoen 2007

Het seizoen starte met een podiumplek tijdens Paasraces in Assen. erwin wist daar een mooie 3e plek te bemachtigen.

Dat was extra genieten. Veel media-aandacht, waarbij 's avonds zelfs een ruim tien minuten durende uitzending bij TV Drenthe (zie daarvoor www.jaapkingmaracing.nl) met Erwin in één van de hoofdrollen.

Met deze derde plek werd de kans op een wildcard voor de Dutch TT erg groot. Met de tijden die in 2006 gemaakt zijn zou Erwin zich moeten kunnen kwalificeren. Dit betekende wel dat Erwin de race op het circuit De Varsselring in Hengelo zou moeten rijden. Er werd een uitzondering gemaakt op de eerder voorgenomen beslissing om niet meer op stratencircuits te rijden en Erwin stond aan de start in Hengelo. Het mooie weer, grote aantal publiek en de goede sfeer maakten het tot een mooie dag. Aanvankelijk lag Erwin op de 7e plaats, maar door wat remproblemen in het verloop van de wedstrijd verloor hij wat plekjes en kwam hij 9e over de finish.

 

Helaas ging de wildcard net aan Erwins neus voorbij. Na tweeënhalve maand niet te hebben gereden was Erwin blij het asfalt weer te mogen zien op 14-15 juli voor het ONK in Assen. Hij wist zich als 5e te kwalificeren voor de race. Helaas werd in die race na anderhalve ronde de rode vlag gezwaaid. Uiteindelijk werd Erwin nipt zevende.

Het seizoen werd in september afgesloten met de Race of the Champions. Hier werd een achtste plek bemachtigd.

Met maar vier van de negen races te hebben gestreden is de elfde plaats in het Open Nederlands Kampioenschap Erwin zijn plaats. Met dank aan Jan en Aukje voor hun tomeloze inzet en Sylvia en Niels voor hun onvoorwaardelijke hulp hebben heeft het team een zeer kort seizoen geweldig beleefd met de derde plaats tijdens de eerste race als hoogtepunt.

Daarvoor zijn we ook dank verschuldigd aan TEAMbike, A Posto, autobedrijf Prins, Boter Reclamemakers, Commissio, drukkerij Koops, Federal Mogul, Roemaat en Vt hooge.

 

 

Datum Plaats Race Uitslag
09-04-'07 Assen ONK Lenteraces

3

06-05 '07 Hengelo ONK Hengelo

9

17-05-'07 Eemshaven Wegraces -
20-05-'07 Eemshaven Wegraces -
28-05-'07 Oss ONK Oss -
10-06-'07 Oschersleben (D) ONK -
10-06-'07 Oschersleben (D) ONK -
15-07-'07 Assen Speedtrophy

7

23-09-'07 Assen SMA/BMB

8

Eindstand Open Nederlands Kampioenschap

11

 

 

 

Seizoen 2008

Verslag Paasraces 20 april 2008

Na zeven maanden eindelijk weer op de racer. Nu is de top van vorig jaar verdwenen en schuift de rest op. Dat bleek wel uit de kwalificatietrainingen. Het ging direct lekker en dan sta je zomaar als derde genoteerd na de eerste sessie. De tweede kwalificatie kwam ik meer en meer in mijn ritme, met een tweede startplaats als resultaat. Voor het eerst op de eerste rijOok weer een nieuwe ervaring na zeven jaar racen. Prachtig om van te genieten. En ik niet alleen!

De start van de race was niet super en niet slecht. Doordat Ronald Beitler na de Strubben zijn motor onderuit trok, waarbij de motor moest worden ontweken, verloor ik nog een aantal plaatsen. De koude/gladde baan eiste nog twee slachtoffers in de eerste ronde waardoor de eerste doorkomst op de vijfde plaats niet eens zo slecht was. Na een mooie opbouwende race was de tweede plaats het maximaal haalbare. Mark Bezemer was beter de eerste ronde doorgekomen en had nogal een voorsprong opgebouwd en won de race. Met de snelste ronde in de race was en ben ik nog steeds een heel gelukkig man.

 

ONK Assen 15 juni 2008

De periode tussen de Paasraces en de Speed Trophy is benut om lichamelijk in conditie te blijven. Ik was daarom blij dat ik eindelijk weer een been over de budy kon gooien om vervolgens lekker aan de gashendel te schroeven. De tweede kwalificatietijd in de eerste sessie deed ons verwonderd kijken, omdat de rest van de deelnemers wat meer raceritme heeft. De tweede kwalificatie ging er nog eens twee seconden af. Een derde startplek werd hiermee gerealiseerd op 0,025 seconde afstand van de poletijd.

Ik wist dat ik nog sneller kon. Daarvoor hebben we voor de warm up het rijwielgedeelte aangepast om een aantal bochten beter en daarmee sneller te kunnen ronden. De wegligging werd beter, echter, de grip werd minder. Voor de wedstrijd zijn we tussen de twee verschillende afstellingen in gaan zitten.

De eerste meters van de start waren goed. In de eerste bocht verloor ik een aantal plaatsen en moest vanaf de zevende positie een opmars maken. Dat lukte gestaag. Toch was de grip van de achterband niet optimaal. Met veel plezier werd menig coureur ingehaald, totdat ik in de voorlaatste ronde stuitte op een achterblijver terwijl de eerste positie net in bezit was. Of de baancommissarissen wisten niet dat ik op kop lag of de achterblijver en ik hebben de blauwe vlag niet gezien, hetgeen zich vertolkte dat ik niet makkelijk en snel deze coureur voorbij kon. Het kleine gat dat ik had op Mark Bezemer was direct weg en hij passeerde me. Ik bedacht me nog dat ik op het stuurgedeelte Mark wel weer in zou halen. Helaas werd ik bij het ingaan van de laatste ronde verrast door een uitremactie van de nummers drie en vier. Ook hiervan dacht ik dat ik wel weer wat goed kon maken in de laatste ronde. Toch kwam ik snelheid te kort om nog iets te doen. Zo lig je op kop en zo word je vierde. Na een schitterende race baalde ik wel een tijdje...

Vandaag hoorde ik dat er een zuigerveer vast zat om een van de zuigers. Dat verklaart dat laatste beetje snelheid dat ik nodig had. Maar ja, moeders zegt altijd: 'Achteraf kijk je een koe in de kont!'. En zo is het. Vierde is vierde en geen wat als, dan eerste.

Race of the Champions Assen / EK Poznan

Geen finish in Assen, 7e EK Polen

Voor de gecombineerde race in Assen voor het Nederlands Kampioenschap en het Europese Kampioenschap leek na de kwalificaties alles zonnig voor een goed resultaat. Wederom weinig ritme en scherpte met het racen doordat Erwin meer dan twee maanden niet had geraced. Wel goed in conditie en met het circuit van Assen vastgenageld in het hoofd was een tiende startpositie een prima uitgangspunt. Na een goede start gleed op een achtste plaats rijdend het voorwiel weg nog voor de eerste ronde voltooid was. Erwin wilde nog verder, maar toen hij zag dat één van zijn uitlaten kapot was, was het einde race.

Door de goede werking van het Lookwell racepak kon het rennerskwartier ongeschonden en enigszins teleurgesteld worden opgezocht. Toch hoort ook dit bij racen en werden al snel alle pijlen gericht op de EK-race in Polen een weekend later. Daarbij moest nog wel het racepak en de uitlaat gerepareerd worden. Door de snelle service van Lookwell was het pak woensdag al weer prachtig gerepareerd retour en kon ik de uitlaat op donderdag alweer bij Samba oppikken.

In Polen bij Poznan ligt een erg leuk circuit van ruim vier kilometer. De meeste rijders hadden op vrijdag al gebruik gemaakt van een vrije training. De eerste kwalificatie maar rustig gestart om het circuit te leren kennen. De tiende tijd vonden we in orde. Er moest nog wel het één en ander aangepast worden aan de Yamaha. Dat resulteerde de tweede kwalificatie in rondetijden welke 3,5 seconden lager waren dan in de eerste sessie. De negende startpositie werd daarmee behaald.

De start van de race was een gedruk van jewelste in de eerste bocht. Omdat Erwin deze laatste race van het seizoen sowieso uit wilde rijden en nogal behouden de eerste ronde doorstuurde, kwam hij als tiende de eerste ronde door. Nadat plaats acht was bereikt, werd er gefocust op de zevende positie. Echter, deze rijder lag zo'n 8 seconden voor en het gat werd nauwelijks kleiner. Na opgehouden te zijn door twee achterblijvers werd wel duidelijk dat er niet meer in zat. Totdat in de laatste ronde er toch nog iemand onderuit ging. De zevende plaats was een mooie afsluiter van het seizoen. Helemaal omdat de race mooi opgebouwd was en Erwin enorm veel plezier heeft beleefd aan het racen op zich.

Bij deze weer zijn dank aan het vaste team Jan, Aukje, Sylvia en Niels. Er is wederom genoten van alles met en om het racen. Lookwell bedankt voor de snelle service deze week en alles voor dit jaar. Zo ook Sam Balder (Samba Exhaust), Ome Jaap en tante Marg. Ook dank aan Autobedrijf Prins, die een bestelwagen beschikbaar stelde om naar Poznan te kunnen gaan.

Wat we volgend jaar gaan doen, weten we nog niet. De motor staat er en er zijn nog onderdelen. De competitie in Nederland onder auspicien van de Koninklijke Nederlandse Motor Vereniging is ten einde voor de 250cc. Erwin wil ooit nog eens op Mugello racen. Zo zijn er nog een aantal circuits die op zijn verlanglijst staan in Europa. Of dat in competitieverband zal worden verreden weten we niet. Via deze website houden we u op de hoogte.

Een fijne winterslaap gewenst!

 

Uitslagen 2008:
Datum Plaats Race Uitslag
24-03-'08 Assen ONK Paasraces* -
20-04-'08 Assen ONK Paasraces*

2

01-05-'08 Eemshaven ONK Hemelvaartraces -
04-05-'08 Eemshaven ONK -
12-05-'08 Oss ONK Pinksterraces -
25-05-'08 Hengelo Gld. ONK -
15-06-'08 Assen ONK 4
31-08-'08 Tolbert Int. Races ONK -
14-09-'08 Assen Race of the Champions / EK crash
20-09-'08 Poznan EK 7
Eindstand Open Nederlands Kampioenschap 2008     (niet betaalde puntentelling) 7
Eindstand Europees Kampioenschap 2008 13

 

* i.v.m. slechte weersomstandigheden verplaatst naar 20-04-'08

- = niet verreden wedstrijd

 

 

 

 

www.postmusracing.nl