[Afbeelding bedrijfslogo]

Start Omhoog Links Zoeken

Jans Kuik
Erwin Postmus Dig Zweedijk Jans Kuik

 

Jans Kuik, geboren op 27 februari 1954, is fanatiek in triatlons en de schaatssport.

4 keer heeft hij de 200 km alternatieve elfstedentocht volbracht (in 1998, 1999, 2000 en 2003). 

Sinds 1996 heeft hij aan diverse (zomer- en winter)triatlons deelgenomen. 

Hierin heeft hij elf keer een podiumplaats weten te behalen, waarvan drie keer de eerste plaats.

 

Jans heeft ook dit jaar weer deelgenomen aan de internationale wintertriatlon H50 in Inzell Oostenrijk en daarin wederom een podiumplekje weten te bemachtigen met een mooie 2e plek.

Hieronder een kort verslag van deze triatlon.

 

 

 

 

 

Ondanks blessure kon Jans Kuik toch deelnemen

Vanwege een langdurige slijmbeursontsteking van de linker kniepees, was mijn voorbereiding wat het  hardlopen betreft compleet mislukt. Een aantal weken voorafgaand aan de wedstrijd heb ik dan ook besloten om niet deel te nemen. Gelukkig is het dan mogelijk om aan de estafette mee te doen. Alleen je moet dan nog wel even 2 andere sporters zien te vinden.

 Een loper was eigenlijk snel gevonden Reinder de Jonge, een toploper in de categorie 45+, werkzaam bij Run2day in Groningen, was wel weer toe aan een 10 kilometer en Gerrit Wonder een niet onverdienstelijk marathonschaatser en oud collega van het Nassau College, was ook direct bereid mee te doen.

 Reinder kwam als 4e in de wisselzone aan in een tijd van 33.50, waarna ik de 50 kilometer fietsen op mijn net aangeschafte Specialized tijdritfiets moest afleggen. Donderdags was de fiets nog even perfect door Jan afgesteld was. Ook ik kon die 4e plaats vasthouden in een tijd van1.22.31.  Uiteindelijk werkte Gerrit zijn 54 rondjes (20 kilometer) af  en werden we in de tijd van 2.31.34 ook in de eindrangschikking 4e van de 93 deelnemende teams.

 

 

 

Zilver in Inzell voor Jans Kuik 

Zaterdag 17 februari werd voor de 5e achtereenvolgende keer de Wintertriathlon in Inzell gehouden. De afgelopen twee jaren was er een overvloed aan sneeuw, maar dit jaar werd de wedstrijd in een stralend zonnetje zonder sneeuw afgewerkt.  Een voorbode voor snelle tijden en die kwamen er.

 

154 deelnemers stonden er aan de start voor ruim 11 km hardlopen, 18 km ATB-en en 20 km schaatsen. Dit jaar zonder meervoudig winnaar Robert Reiter, die wegens een sleutelbeenbreuk moest afzeggen. Het lopen en fietsen moest over en rond de bergen van Inzell worden afgelegd. Het slotonderdeel op het wonderijs van de plaatselijke kunstijsbaan. In de klasse Heren 50 wist Jans Kuik uit Eexterzandvoort beslag te leggen op de 2e plaats (over-all 12e) in de tijd van 2.11.08. In deze klasse werd Fokko Hindriks uit Groningen eerste in 2.07.44.

 

De organisatie, die in handen was van de stichting Wintertriathlon Assen in samenwerking met het Inzeller Touristik GmbH, kan weer terug kijken op een geweldig evenement.

 

 

 

Derde plaats op NK Wintertriathlon  voor Jans Kuik 

Zaterdag 28 oktober  2006 werd er rondom sportcentrum de Smelt in Assen weer gestreden om de Nederlandse titels wintertriathlon. 10 kilometer hardlopen, 50 kilometer fietsen en 20 kilometer schaatsen moesten er afgelegd worden. Om 10. 15 uur werden er  212 deelnemers weggeschoten, waarvan uiteindelijk 206 de finish haalden.

 

Overall winnaar werd Wim Niekerk uit Fijnaart in 2 uur 26 minuten en 14 seconden , Feike Loots uit Rijen, die vorig jaar nog beslag wist te leggen op de eerste plaats, werd tweede, gevolgd door Guido Gosselink uit het Duitse Ahaus Altstätte. Beste Noordeling werd Edo van der Meer uit Smilde met een zesde  plaats.

Bij de Heren 50 bezette Jans Kuik uit Eexterzandvoort na het lopen in zijn categorie nog de achtste plaats. Tijdens het fietsonderdeel  wist hij al 4 concurrenten te achterhalen. Het slotonderdeel schaatsen leverde een spannende strijd op om de 2e t/m 4e  plaats. Uiteindelijk was de finishtijd van de triatleet uit Eexterzandvoort 2.54.10 , een halve seconde te weinig voor de tweede plaats, die nu ten deel viel aan Her Tesselaar uit Heerhugowaard. Nederlands kampioen werd Henk van der Belt uit Huissen.

Wel wist hij voor de derde keer op rij beslag te leggen op de Tiem van Veen bokaal voor de beste Drentse veteraan.

 

 

Succes voor Jans Kuik in Inzell

 Zaterdag 11 februari 2006 werd voor de 4e keer in Inzell de wintertriatlon gehouden. In totaal waren er ongeveer 170 deelnemers ingeschreven, wat weer meer was dan voorgaande jaren. De weersomstandigheden waren zo winters, per dag viel er vanaf maandag iedere dag 40 tot 70 cm sneeuw, dat het normale traject wegens lawinegevaar niet kon worden afgelegd.

De organisatie wist toch een zeer selectief parcours uit te zetten, waarvan er 10 kilometer moest worden gelopen en ongeveer 15 kilometer worden gefietst over zeer geaccidenteerd terrein. Het schaatsonderdeel werd afgewerkt op de kunstijsbaan van Inzell. 

Winnaar werd afgetekend voor de 4e opeenvolgende keer Robert Reiter uit Salzburg (Oostenrijk), imiddels behorend tot de categorie Heren 40 in  1 uur 57 minuten en 40 seconden.

Veteraan Jans Kuik uit Eexterzandvoort werd in het gehele veld 15e en bij de heren 50 werd hij 3e in 2 uur 21 minuten en 44 seconden. Winnaar werd hier Rupert Baumgartner uit Bad Reichenhall,  2e werd Wijnand van Vendel uit Otterloo.

Jans lag na het Lopen en fietsen nog op een 6e plaats, maar wist zijn achterstand op 3 tegenstanders uit zijn categorie tijdens het laatste onderdeel schaatsen weg te werken.

De organisatie, die in handen was van de stichting Wintertriatlon Assen in samenwerking met het Inzeller Touristik GmbH, kan weer terug kijken op een geweldig evenement dat volgend jaar z’n eerste lustrum viert.

 

 

Zilver voor Jans Kuik op NK Wintertriathlon

30 oktober 2004 was het weer zover; voor de 21e keer werd het NK wintertriathlon in Assen georganiseerd. Het officiële NK gaat over 20 km lopen, 100km fietsen en tot slot 40 km schaatsen. Jans behaalde een 20e plaats overall en in de leeftijdsklasse 50+ werd hij 2e in de tijd van 6 uur en 22 minuten en 31 seconden achter Her Tesselaar uit Heerhugowaard, maar voor titelverdediger Wijnand van Vendel uit Otterlo, die met slechts 45 seconden achterstand deze keer de derde plaats bezette.

Jans kwam na het looponderdeel overall als 43e en in zijn leeftijdscategorie als 6e door, maar met name tijdens het fietsen sloeg hij zijn slag. Op drie kwart van de race ging hij twee tegenstrevers voorbij en schoof hij door naar de 22e plaats. Op het ijs werden daarna nog 2 concurrenten opzij gezet. Naast de 2e plaats viel hem eveneens de Tiem van Veen bokaal ten deel. Deze prijs is vorig jaar voor het eerst ter beschikking gesteld door de familie Van Veen voor de beste veteraan ter nagedachtenis aan een vermaard triatleet uit de regio Drente, die jaren achtereen bij de veteranen de dienst uitmaakte.

 

                                                                              

Jans Kuik over de internationale wintertriatlon in Inzell, Oostenrijk:

Op 7 februari 2004 werd voor de tweede keer in Inzell de Multi Triatlon gehouden. 11 km hardlopen, gevold door 18 km ATB-en in bergachtige omstandigheden en tot slot 50 rondjes schaatsen op het wonderijs van de Inzeller ijsbaan.

 

Dit jaar ben ik (Jans Kuik) 3e geworden bij de heren 50+ (tijd: 2.20.21).  Over-all een derde plaats. 

Voormalig Europees Kampioen Rupert Baumgartner (Ainring West Duitsland) werd 1e en 2e werd Jon Beijer uit Elst. Joop Peters uit Assen werd in deze klasse 5e op één seconde achter de Nederlands Kampioen Wijnand van Vendel uit Otterloo. Een zeer sterk deelnemersveld in de 50+ dus, want bij de eerste twaalf in het klassement zaten zes deelnemers in deze klasse.

 

Vorig jaar fietste ik op een gewone ATB fiets. Dit jaar kreeg ik de beschikking over een TEAMbike van Postmus B.V. Natuurlijk heb ik in de voorbereiding meer gefietst dan het voorgaande jaar om goed te wennen, dus de benen waren absoluut beter, maar de fiets was top. Beter schakelend, lichter de bergjes op en stabieler bij de afdalingen. Mijn tijd was meer dan 30 minuten beter dan vorig jaar en dit heeft zeker bijgedragen aan mijn topklassering.

 

Dit jaar deden er 120 deelnemers mee aan het evenement. 

Dat waren er 50 meer dan vorig jaar. De organisatie, tevens verantwoordelijk voor de wintertriatlon in Assen, hoopt dat deze tendens zich volgend jaar voortzet.

 

 

www.postmusracing.nl